Bezig met laden...

Esthetisch en functioneel goede vullingen van wit vulmateriaal (composiet) maken, is een vak apart en veel gecompliceerder en arbeidsintensiever dan de ‘oude’ amalgaamvullingen. Door adhesieve (plak-) technieken kunnen we tandweefselsparend werken en ook het vervaardigen van kronen langer uitstellen.

Al onze behandelingen worden onder microscoop uitgevoerd wat de resultaten ten goede komt.

Restauratieve tandheelkunde 

Directe restauraties

Een tand kan in de loop van zijn functioneel leven aan weefselverlies onderhevig zijn. Dat tandweefselverlies kan verschillende oorzaken hebben:

Cariës: een frequent voorkomende tandziekte, waarbij bacteriën zuren produceren die de tand aantasten en gaatjes doen ontstaan. Cariës is vaak het gevolg van een slechte mondhygiëne (niet of onvoldoende tandenpoetsen). 

Trauma: een ongeval tijdens het werk, spelen of sporten kan tot gevolg hebben dat een deel van de tand afbreekt. 

Slijtage: slijtage heeft verschillende oorzaken zoals overmatig poetsen met een harde tandenborstel (abrasie), oplossen door zuren uit de maag of voeding (erosie/corrosie), functionele gewoonten zoals nagelbijten en knarsen (attritie) of overmatig doorbuigen van tanden (abfractie).

Tandweefselverlies kan leiden tot functionele en esthetische klachten, waardoor herstel noodzakelijk is. Een beperkte hoeveelheid verloren tandweefsel kan vaak vervangen worden door een directe restauratie. Dat betekent dat de tandarts onmiddelijk in de mond een vulling aanbrengt. Vandaag worden meestal tandkleurige vulmaterialen (composieten) gebruikt, die gekleefd worden aan het resterende tandweefsel (adhesieve restauraties). Door de vulling te kleven moet de tandarts veel minder diep boren (minimaal invasieve preparatietechnieken) en kan tandweefselsparend gewerkt worden, wat de levensduur van de tand op de lange termijn ten goede komt.

Daarnaast zijn sommige patiënten ontevreden over het uitzicht van hun gebit (verkleuringen, scheefstand, afwijkende vorm,...). Directe restauraties kunnen helpen om op een eenvoudige en vaak omkeerbare manier esthetische correcties aan te brengen.